Fresca je novi italijanski restoran na Dorćolu koji vredi posetiti

Restoran Fresca

Restoran Fresca na Dorćolu: moderna Italija, sezonski meni, pasta, vino i novo gastronomsko putovanje

Sinoć je na Dorćolu otvoren italijnski restoran Fresca — novi projekat Nataše Berezove i Katerine Ternovskaye, osnivačica beogradskog Table 57 i Simona Fatur­skog (KISSA10). Tim je počeo da upoznaje publiku sa ovim konceptom još tokom leta, kada je u istom objektu, na adresi Dobračina 29A, otvoren Fresca Cellar — vinski podrum sa dispenzerom za vino, retkim i ekskluzivnim etiketama na čašu, zalogajima uz vino i harizmatičnom terasom idealnom za tople večeri. Restoran Fresca ima sličan rukopis — rafiniran, lagan, energičan, ali u novom formatu i minimalističkom enterijeru. Arhitektonski biro Freya, koji je radio i restoran i cellar, ispunio je prostor vintage detaljima, prigušenim svetlom, toplinom i notama Italije.

FRESCA DONOSI MODERNE ITALIJANSKE UKUSE

Na otvorenoj kuhinji restorana Fresca nalaze se brend-šef i suosnivačica Nataša Berezova, kao i šef kuhinje Anton Krasikov (KISSA10) sa kolekcijom antipasti, crudo jela, domaće paste, glavnih jela i naravno tiramisua. Apsolutni must-try na početku su — artičoke sa rikotom, espumom od parmezana i pestom od nane, aranćini sa langustinima i napolitanskim sosom, sočna i hrskava salata sa jabukom, kelrabom i komoračem, kao i vitello tonnato i začinjene masline. U raw segmentu vredi probati tartar od govedine sa sušenim goveđim srcem, karpaćo i tikvice sa tonnato sosom.

Restoran Fresca
Restoran Fresca

Fresca — bilo da je reč o vinskom podrumu ili restoranu — fokusira se na sezonske lokalne proizvode u italijanskom duhu, sa savremenim akcentima. Glavna specijalnost restorana je ručno rađena pasta: velikodušna porcija casarecce sa sosom alla vodka, paradajzom i „kremom“ od vodke, mafaldine sa mesnim raguom i koštanom srži ili bucatini sa brancinom i limunovim uljem. Posebnu pažnju zaslužuje deo Secondi: pileća šnicla alla milanese sa komoračem, lazanja sa goveđim rebrom, juneći obrazi sa palentom i začinskim biljem ili hobotnica sa penom od krompira. Meni restorana menjaće se i dopunjavati u skladu sa sezonom i najboljim proizvodima sa lokalnih pijaca.

Restoran Fresca

U PONUDI SU VINA IZ ŠAMPANJ REGIJE

Filozofija Fresce može se opisati ovako: from market to table, from growers to glass. Vinski deo projekta vodi Katerina Ternovskaya (Jeroboam Serbia), koja u Srbiju uvozi trendi vinare direktno iz regiona Šampanj. Katerina je lično posetila mnoge vodeće evropske vinare i sastavila vinsku kartu sa više od pedeset stranih etiketa — od Pijemonta do Žire i Burgundije — u društvu pažljivo odabranih lokalnih vina. Neka od njih mogu se degustirati u Fresca Cellar (porcije od 25, 50 ili 125 ml), a zatim naručiti i u restoranu.

Sve u svemu, Fresca je pravo putovanje kroz italijansku kuhinju, vinske regione i beogradski gastro-dvorac, koji je sada otvoren u punom sjaju. Možete večerati direktno u restoranu ili u cellaru (uskoro će jela iz glavnog menija Fresce biti dostupna i tamo), menjajući ambijent. Ili se popeti na koktele u KISSA10 i provesti kasno veče u potpuno drugačijoj atmosferi — intimnoj ili živahnoj, u zavisnosti od dana u nedelji. U skorijim planovima Fresce su i nova vinska ekskluziva, događaji sa vinarima, gostujućim šefovima i celim timom.

Tekst: INJournal magazin
Foto: PR

Podeli

Scroll to Top