Vodimo vas u obilazak beogradskih pekara u kojima se služe najbolji francuski kroasani
Kada želite da započnete dan nečim mekim, prozračnim i puterastim, nema boljeg rešenja od francuskog kroasana. Ukusno pecivo stglo je u tu zemlju u 18. veku, preko Marije Antoanete, austrijske princeze, a potom fracuske kraljice. Originalni recept vremenom je unapređen, a hrskavi i puterasti francuski kroasani danas se smatraju najboljim na svetu. Dobra vest je da u poslednjih nekoliko godina i u Beogradu možete da probate kroasane izrađene po autentičnim receptima, ali i druge poslastice po kojima su Francuzi poznati. Na sebe smo preuzeli (vrlo ukusan) zadatak da izdvojimo adrese na kojima se služe najbolji kroasani u gradu, zato nastavite da skrolujete.
La Boulangerie
Adrese: Kneza Miloša 50 i Kralja Milutina 35
Radno vreme: Svakog dana od 08 do 18h
La Boulangerie pekara u Kneza Miloša odavno je naša omiljena adresa za uživanje u ukusnom pecivu i kafi. Ušuškana od gradske gužve, u unutrašnjem dvorištu kompleksa zgrada između ulica Kneza Miloša i Sarajevske, idealno je mesto za doručak ili popodnevni predah. Ovde ćete naći klasične puter kroasane, ali i različite sendviče i kombinacije slanih i slatkih ukusa sa omiljenim lisnatim proizvodom iz Francuske. Osim toga, nemojte propustiti ni hrskavi baget, pain au chocolat i penasti kapućino. Isti meni od pre nekoliko meseci možete pronaći i na novoj La Boulangerie adresi, tačnije u Kralja Milutina 35.
L’Artisan Pastry
Adresa: Bulevac kralja Aleksandra 198
Radno vreme: Ponedeljak – subota od 07 do 21h
Dozu pariske magije u Beogradu možete doživeti i u L’artisan Pastry. Kroasani su na ovoj adresi očekivano hrskavi i puterasti, a dolaze u mnogo različitih varijanti, punjeni jagodama ili najfinijim kremom od pistaća, tako da vam neće biti lako da odlučite koji prvo da probate. Za one koji više vole slanu varijantu, tu su i kroasan sendviči sa šunkom i mortadelom. Na bogatom meniju su i druge autentične poslastice iz francuskih pekara i poslastičarnica poput tarteva, macaronsa ili eklera.
Baget & Co
Adresa: Bulevar Vudroa Vilsona 6
Radno vreme: Ponedeljak – subota od 07:30 do 20:30h, nedelja od 07:30 do 18h
Ako volite ukusne kroasane, ovo je još jedna adresa koju bi trebalo da uvrstite u svoju gastro mapu grada. Pekara u zgradi BW Aria inspirisana je duhom Pariza i nudi vam prelepi ambijent za uživanje u svežem pecivu. Međutim, osim autentičnih francuskih kroasana koji dolaze u mnogo različitih slanih i slatkih varijanti, u Baget & Co vas čekaju i druga poznata testa iz celog sveta poput lisnatog danskog peciva ili New York rolnica sa kremom od pistaća, manga ili čokolade.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @lartisan.pastry, @la_boulangerie_belgrade
Foto: Instagram