Last minute ideja za šarena uskršnja jaja

Do sada smo vam već pisali o nesvakidašnjim tehnikama bojenja uskršnjih jaja (tekstove možeze pogledati ovde i ovde), a ovog puta vam predlažemo još jednu novu tehniku u kojoj smo upotrebili neočekivani alat – balzam za usne. On služi kao barijera za bojenje na jajima, slično kao što vosak može zaštiti tkaninu od farbanja. Osim njega, potrebne su vam i prehrambene boje, zatim sirće, krpa ili ubrus za brisanje i naravno jaja. Najbolje je da imate bela jaja jer ona najbolje primaju boju, dok kod tamnijih proces ide malo teže.
Za pripremu boja potrebno vam je nekoliko čaša. U svaku čašu stavite vodu pomešanu sa kašikom sirćeta i po 12 kapi boje za hranu (u zavisnosti od željenog inteziteta boje, možete staviti i više). Ukoliko koristite prehrambenu boju u prahu, biće vam potrebno oko 1/2 kašene kašičice. Kašikom pažljo spustite jaje u prvu boju i sačekajte da se ofarba (obično je potrebno 10-ak minuta). Najbolje je da prva boja bude žuta, odnosno najsvetlija nijansa kojom želite da bojite jaje, a potom slede tamnije boje.

1ue 25419

Izvadite jaje kada dobijete željenu nijansu. Osušite ga krpom ili ubrusom i stavite malo balzama za usne na nekoliko tačaka. Pomoću prsta razmažite balzam po oblastima koje želite da ostanu u trenutnoj boji. U ovom slučaju, ono što smo pokrili balzamom za usne ostaje žuto.

2ue 25419
3ue 25419

Spustite jaje u sledeću boju. Kada jaje dobije željenu nijansu, pažljivo obrišite višak boje.

4ue 25419
5ue 25419
6ue 25419

Ponovite ovaj proces dodavanjem balzama na delove ljuske za koje želite da ostanu u boji u kojoj već jesu. Ponovo uronite jaje u sledeću boju i ponavljajte ovaj postupak dok ne dobijete svoje remek-delo!

7ue 25419

Tekst: INJournal magazin
Foto: spoonforkbacon.com

Podeli

Scroll to Top