Ovo su „zelene zastavice“ koje vam govore da postajete najbolja verzija sebe

Verovatno ste mnogo puta govorili o „zelinim zastavicama“ u emotivnim odnosima, posebno kada imate novog partnera, ali šta je sa „zelenim zastavicama“ koje bi trebalo da uočimo u odnosu sa samim sobom. Svi imamo tendenciju ka tome da sami sebi budemo najveći kritičari i da lako uočavamo svoje mane (čitaj: „crvene zastavice“), ali ako ste u prethodnom periodu radili na sebi – bez obzira da li se radi o vašim odnosima, zdravlju, karijeri, finansijama ili svemu nadedenom – postoje neki znaci koji vam pokazuju da ste na pravom putu. U nastavku vam otkrivao „zelene zastavice“ koje vam govore da zaista postajete najbolja, najautentičnija i, što je najvažnije, najsrećnija verzija sebe.

POSTAVILI STE ZDRAVE GRANICE (I NE ODUSTAJETE OD NJIH)
O tome koliko je važno da postavite zdrave granice u svim međuljudskim odnosima, već smo vam pisali. One su baza za zdrav odnos sa sobom i drugima. Ako ste već naučili da kažete ne preuzimanju novog radnog projekta u trenutku kada ste već preopterećeni poslom ili da odbijete odlzak na porodičnu večeru da biste se pobrinuli za sebe, to je jasan znak da ste postavili zdrave granice. Ukoliko niste, odvojite vreme da razmislite o svojim potrebama u vezi ili braku, prijateljstvu, na poslu. Koje biste granice voleli da postavite u ovim odnosima i zbog čega su vam važne. Možda če vam u početku biti neprijatno da odbijete druge, ali budite istrajni jer se postavljanje granica vežba. Kada ih jednom postavite, bićete bolji partner, prijatelj, zaposleni, i što je još važnije, ​​vi ćete se osećati bezbedno, cenjeno i poštovano.

ISPUNJAVATE OBEĆANJA KOJA STE DALI SEBI
Većina nas je prilično odgovorna kada je reč o obećanjima koja dajemo drugim ljudima, međutim, šta je sa obećanjima koja dajemo sebi? Bez obzira na to da li ste obećali da ćete početi da vežbate, da ćete ranije ići na spavanje ili da ćete se zdravije hraniti, jako je važno da ispunite svako obećanje. Na ovaj način ojačavate samopouzdanje, o čemu smo vam takođe pisali.
Međutim, kako biste ispunili obećanja koja dajete sebi, jako je važno da budete realni i konkretni u vezi sa ciljevima koje postavljate. Drugim rečima, nemojte postavljati sebi zadatke koje ne možete da ispunite. Na primer, ako ne možete da vežbate pet puta nedeljno po sat vremena, počnite sa po 15 minuta dva dana nedeljno. Zatim sva svoja obećanja stavite na papir, napravite plan o tome kako ćete ih obavljati, pratite svoj napredak i obavezno proslavite male pobede.

ODBACILI STE SAMOOGRANIČAVAJUĆA UVERENJA
Svako od nas ima ograničavajuća uverenja koja nas sprečavaju da postanemo najbolja verzija sebe. Verujemo da vam sledeće rečenice zvuče poznato: Nisam dovoljno lep/lepa. Nema potrebe da se prijavim za ovaj posao jer ga neću dobiti. Nikad neću naći pravog partnera.
Da biste prestali da izgovarate ovakve stvari, koje pritom nisu ni istinite, za početak probajte da napravite spisak svih svojih ograničavajući uverenja, a onda ih preformulišite u afirmativnu izjavu. Na primer, umesto da sebi govorite da nikad nećete naći pravog partnera, probajte da kažete: Još nisam našao pravog partnera, ali radiću na tome da sebe i svoje potrebe stavim na prvo mesto. I tako redom za svako uverenje koje vas ograničava. Međutim, nemojte se zaustaviti ovde. Odvojite vreme u danu kako biste izgovarali afirmacije uz koje ćete se najlakše osloboditi ograničavajućih uverenja. Sigurni smo da će svakom koristiti rečenice, poput: Jasam dovoljan. Imam mnogo toga da ponudim svetu. Dostojan sam ljubavi. Imajte u vidu da je kod biranja afirmacija najvažnije da to budu rečenice u koje verujete.

NEŽNI STE PREMA SEBI
Koliko ste strogi prema sebi? Na koji način vodite unutrašnji dijalog sami sa sobom? Šta izgovarate sebi kada ne uspete da postignete cilj koji ste zacrtali? Ukoliko niste ljubazni i nežni prema sebi budite sigurni da će vaša samoograničavajuća uverenja preuzeti kormilo. Razmislite o tome da li biste se družili sa osobom koja vam govori ono što govorite sami sebi. Ako je odgovor odričan, nešto bi hitno trebalo da menjate.
S druge strane, ako ste nežni i puni podrške, to je jasan znak da postajete najbolja verzija sebe. Dobra vest je da saosećanje prema sebi možemo da uvežbamo tako što ćemo, za početkak, osvestiti situacije u kojima se obraćamo sebi na ružan način. Drugi korak je promena. Na ovaj način smanićete stres i brže ćete napredovati ka svojim ciljevima.

DOZVOLJAVATE SEBI DA OSETITE EMOCIJE BEZ OSUĐIVANJA
Čak i naše najbolje verzije osećaju negativne emocije. Pogrešno je uverenje da postajete najbolja verzija sebe kada prestanete da osećate tugu, zavist ili usamljenost. Naprotiv, najbolja verzija postajete kada priznate ta osećanja i znate kako da ih procesuirate. Nemojte gurati negativne emocije pod tepih i zakopavati ih zatrpavanjem poslom ili flašama vina sve dok više ne možete da ih obuzdate.
Ponekad će imenovanje emocije, njeno prepoznavanje i prihvatanje biti dovoljno. Drugi put ćete možda osetiti potrebu da zapišete kako se osećate ili da o tome razgovarate sa prijateljima ili terapeutom kako biste utvrdili odakle potiču vaša negativna osećanja. Možda ćete shvatiti da društvene mreže u vama izazivaju anksioznost pa ćete odlučiti da napravite pauzu. Važno je da znate da su sve emocije za ljude, da ih ne treba potiskivati već je potrebno da otkrijete odakle dolaze. Na taj način poboljšaćete vaše odnose sa drugim ljudima i, što je još važnije, odnos sa samim sobom.

NE IZBEGAVATE DA IZAĐETE IZ ZONE KOMFORA
Naravno da lako možete da odložite trening kada ste umorni ili da prećutite da se ne slažete sa šefom, ali izlazak iz zone komfora je neophodan ako želite da napreduje, svejedno da li je reč o ličnom, romantičnom ili profesionalnom rastu. Nije lako, ali identifikujte ono što vam donosi nelagodu i krenute dalje rizikujući da budete odbijeni. Zbog čega? Zato što je to ono što zaista želite.
Svejdno da li ćete otići sami na putovanje bez obrzira na to šta će drugi reći, hoćete li pitati šefa za povišicu ili ćete odbiti da napravite palačinke partneru jer ste umorni, svako novo iskustvo pomera vaše granice i čini vas boljom verzijom sebe.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@isismarianiedecken)

Podeli

Scroll to Top