INJournal preporuka: četiri nova mesta u Beogradu koja vredi posetiti

Vodimo vas u nove beogradske restorane sa izvrsnom ponudom hrane i odličnim vinskim kartama

Već smo navikli da Beograd sa svojom dinamičnom gastro scenom koja nikad ne spava uvek ima nešto novo da ponudi, a u poslednje vreme sve češće je reč o mestma koja se ističu jedinstvenim konceptom, mudro osmišljenim enterijerom i često nesvakidašnjim izborom hrane i pića. Tako nam je početak jeseni doneo niz novih kafića, barova i restorana, a na našem radaru ovog puta našli su se restorani sa odličnim menijem i vinskom kartom. Pažnju su nam privukla dva lokala sa izvrsnom ponudom hrane, zatim prvi molekularni restoran u našoj prestonici, kao i novi bistro i vinski bar koji donosi duh Pariza u Beogead. Više o svakom od novih mesta saznajte u nastavku.

MUSKAT

Adresa: Čede Mijatovića 8
Novi vinsko-restoranski lokal na Zvezdari privukao nam je pažnju zbog svoje raskošne bašte, velikog izbora domaćih vina i izvrsne kuhinje. Iza Muskata stoji Saša Filić, dobro poznato ime beogradske gastro scene i nekadašnji upravnik Madere. U skladu sa tim, jelovnik se fokusira na tradicionalne recepte sa modernim pomakom, pa ćete na meniju nači ručno rađene raviole, mangulicu sa pireom od karfiola i lešnika ili pačetinu sa sosom od crvenog vina i brusnice. Kao što smo rekli, poseban adut je odličan izbor vina domaće proizvodnje, a iskusno osoblje će vam uz svaki obrok preporučiti odgovarajuću etiketu. Kada je reč o enterijeru, sve odiše bezvremenom elegancijom i svedenim pristupom.

FORTUNATO BELGRADE

Adresa: Đorđa Vajferta 30
Čuveni rimski Ristorante Da Fortunato, čija je tradicija duga skoro pola veka, otvorio je prošlog meseca svoju filijalu na Vračaru. Tako sada i u Beogradu imamo priliku da uživamo u autentičnoj italijanskoj kuhinji i specijalitetima kao što su Vitello Tonnato (teletina u sosu od tunjevine), Melanzana alla Parmigiana (patlidžan sa parmezanom) ili fokača sa tartufima. Očekivano, ovaj restoran je poznat i po odličnoj selekciji vina, a jedan od njegovih zaštitnih znakova je i tiramisu sa jagodama i limončelom. Osim po odličnom izboru hrane i pića, Fortunaro će vas osvojiti i prijatnim ambijentom koji odiše elegancijom.

DELIRIUM SILENCE

Adresa: Dositejeva 10
U prostranom saloncu, u zgradi iz 30-tih godina u Dositejevoj ulici, nedavno je krenuo sa radom restoran progresivne i molekularne kuhinje Delirium Silence. U skladu sa jedinstvenim konceptom, i eneterijer restorana prilagođen je filozofiji molekularne kuhinje što znači da je jednostavan, prijatan, ali i nepredvidiv. Gosti su smešteni u tri separea gde ih čekaju pažljivo osmišljeni setovi od sedam (osnovni) ili tri jela (skraćeni). Oni koji žele potpun doživljaj mogu se opredeliti za vinsko ili koktel uparivanje. I to sa vinima iz lokalnih vinarija ili koktelima baziranim na biljnim likerima. Dodatni bonus ovog restorana jeste činjenica da se za pripremu svih specijaliteta koriste lokalne namirnice srpskog porekla, a iza čitavog projekta stoji cheef Vladimir Kučera sa više od dve decenije iskustva.

LE MABILLION

Adresa: Dunavska 70b
Na drugom kraju Dorćola, nadomak Luke Beograd, otvorio se francuski bistro i vinski bar Le Mabillon, koji je inspirisan istoimenim mestom na parskom bulevaru Saint-Germain. Francuska atmosfera oseća se u šarmantnom enterijeru, ali i u meniju na kom se, pored vina i kroasana, nude i francuski sirevi, sendviči sa šunkom i pačiji pate. Čitav koncept osmišljen je sa ciljem da prenese duh Pariza u našu prestonicu, pa je ovo mesto odlična opcija za uživanje u prijatnoj atmosferi, ukusnim zalogajima i čaši vina u bilo koje doba dana.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @fortunatobelgrade, @muskat.restoran
Foto: Instagram (@musat.restoran, @fortunatobelgrade, @deliruim.silence, @lemabillon.belgrade)

Podeli

Scroll to Top