Sedam loših navika zbog kojih se konstantno suočavate sa manjkom energije (i kako da ih se oslobodite)

Svi znamo kakav je osećaj biti potpuno iscrpljen. Bilo da se radi o prekovremenom radu, celodnevnoj jurnjavi za decom ili o stresnoj situaciji koja nam je „uzela“ svu energiju, svi smo bili tamo. Osećaj umora i manjka energije u velikoj meri utiče na kvalitet našeg života, a u nekim situacijama može biti uzrok i niza zdravstvenih problema. Posebno ako se konstantno osećamo iscrpljeno. To je jasan pokazatelj da bi trebalo da promenimo nešto u životu i da preispitamo svoje navike.
Mi smo u nastavku napravili listu od sedam loših navika koje su najčešći uzrok manjka energije. Proverite da li ih imate.

NE SPAVATE DOVOLJNO
Odraslim osobama potrebno je između 7 i 8 sati sna da bi se njihov organizam regenerisao, međutim, gorka je istina da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak trećina svetske populacije ne spava dovoljno. Loša higijena spavanja dalje dovodi do konstantnog osećaja umora i narušavanja imunološkog sistema, a mnoge naučne studije povezuju nesanicu sa nizom zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes i bolesti srca.
Ukoliko se i sami suolavate sa ovim problemom, postoji nekoliko stvari koje možete da preduzmete:
Za početak počnite da odlazite na spavanje i da se budite u isto vreme svakog dana. Ova navika pomoći će vašem telu da uđe u redovan ritam spavanja.
Uvedite opuštajuću rutinu pre odlaska na spavanje kako bi se smirili i lakše utonuli u san. To može biti čitanje knjige, kupanje ili istezanje.
Izbegavajte ekrane najmanje sat vremena pre odlaska u krevet jer oni spadaju u najveće i najčešće ometače sna.
Uzdržite se od jela ili konzumiranja kofeina u večernjim satima. Jedenje pre spavanja može povećati šećer u krvi zbog čega ćete teže zaspati.
Istuširajte se prohladnom vodom pre odlaska u krevet, jer će vam to pomoći da snizite telesnu temperatiru i da se osećate pospano.
Za kraj, imajte u vidu da naši obrasci spavanja direktno utiču na nivo energije koji imamo. Ako želite da budete produktivni, morate dobro da se naspavate.

LOŠA ISHRANA
Ono što jedemo u velikoj meri utiče na nivo naše energije. To se pre svega odnosi na namirnice sa visokim sadržajem šećera sa kojima veliki deo populacije često preteruje, a koje nam u prvom momentu daju brz nalet energije, ali vrlo brzo počinjemo da osećamo umor i tromost. S druge strane, zdrava hrana poput voća, povrća ili integralnih žitarica obezbeđuje trajnu energiju tokom celog dana.
Ako želite da imate više energije, fokusirajte se na sledeće:
Jedite mnogo voća, povrća, kvalitetnih proteina i zdravih masti.
Ograničite ili eliminišite slatke napitke kao što su gazirana pića i sokovi.
Eksperimentišite sa povremenim postom (autofagijom) da vidite da li vam pomaže da imate više energije.
Izbegavajte prerađenu hranu.

NISTE FIZIČKI AKTIVNI
Već i ptice na grani znaju koliko je vežbanje važno za opšte zdravlje, ali i za nivo energije koji imamo. Umerena fizička aktivnost može poboljšati kvalitet našeg sna, produktivnost i dati nam više energije.
Ukoliko ne spadate u osobe koje redovno vežbaju, ovo su neke od jednostavnih aktivnosti koje možete da uvedete u svoju dnevnu rutinu:
Šetnja tokom pauze za ručak.
Vožnja bicikla umesto auta.
Jutarnja gimnastika koja vam neće oduzeti više od 10-15 minuta.
Koristite stepenica umesto lifta.
Parkirajte automobil malo dalje od radnog mesta.
Znajte da je naše telo stvoreno da se kreće, a redovna fizička aktivnost ima niz benefita kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje.

DEHIDRATACIJA
Dehidracija takođe može da bude uzrok umora zbog čega je jako važno da pijete dovoljno vode tokom dana. Odraslim osobama u proseku se preporučuje osam čaša dnevno, mada ova brojka zavisi od brojnih faktora kao što su nivo aktivnosti, temperatura vazduha, telesna težina i slično. Međutim, da bismo bili sigurni da je naše telo hidrirano, potrebno je da pijemo vodu i pre nego što ožednimo.
Neke od navika koje vam mogu pomoću na ovom putu su sledeće:
Nosite flicu sa vodom svuda sa sobom.
Popijte čašu vode pre svakog obroka.
Popijte čašu vode čim se probudite ujutru.
Popijte čašu vode pre, tokom i posle vežbanja.
Podesite podsetnik na telefonu da pijete vodu tokom dana.

ŽIVITE U PRETRPANOM PROSTORU
Pretrpan i neuredan životni i radni prostor može biti iscrpljujuć i stresan. Naime, veoma je teško fokusirati se ili opustiti u prostoru u kome vlada haos. Ako želite da imate više energije, proverite da li vreme da očistite svoj dom i radni prostor.
Počnite tako što ćete se osloboditi svih stvari koje vam nisu potrebne i koje ne koristite. To može biti odeća koju više ne nosite, stare knjige ili nepotrebni komadi nameštaja.
Uverite se da sve ima svoje mesto na koje ćete uvek odložiti stvari kada završite sa njihovom upotrebom.
Svaki dan odvojite vreme da očistite svoj dom i radni prostor.
Budite beskompromisni u vezi sa uklanjanjem nereda jer će vam uredan dom pomoći da se osećate opuštenije i energičnije.

OKRUŽENI STE NEGATIVNIM LJUDIMA
Ljudi sa kojima provodite vreme često određuju vašu emocionalnu energiju. S tim u vezi, ako se stalno družite sa negativnim osobama, to može biti iscrpljujuće po vas. Isto tako, vreme koje provodite u dobrom raspoloženju daće vam dodatni energentski boost.
Ako želite da podignete nivo svoje energije, preduzmite sledeće korake:
Ograničite druženje sa ljudima koji se stalno žale na sve.
Izbegavajte razgovore u kojima se ogovaraju i osuđuju drugi ljudi.
Povežite se sa ljudima koji imaju pozitivan pogled na život.
Provodite vreme sa ljudima koji vas zasmejavaju.
Negujte i održavajte zdrave veze.
Ne potcenjujete moć pozitivnih odnosa u vašem životu. Oni mogu napraviti veliku razliku u tome kako ćete se osećati i kakav će biti vaš pogled na život.

NE ODVAJATE VREME ZA SEBE
Ukoliko stalno trčite okolo, radite i udovoljavate drugim ljudima, lako možete da dovedete sebe do burnouta. Da biste izbegli ovaj scenario potebno je da odvajate vreme za opuštanje i aktivnosti kao što su šetnja, slušanje muzike, topla kupka ili meditacija. Dakle, ako smatrate da je vreme da napravite pauzu, ovo su neki od koraka koje možete da preduzmete.
Kada se nađete u stresnoj situaciji, idite u šetnju.
Kratka dremka, koja će trajati 10-30 minuta, može vam pomoći da osvežite um.
Odvojite vreme u danu kada nećete ništa raditi, makar to bilo i samo 5 minuta.
Radite vežbe disanja ili meditirajte svakog dana.
Svakog dana osvojite vreme da radite stvari koje vas usrećuju.

NAPOMENA: Kao što smo već rekli, nivo energije koji imamo umogome utiče na kvalittet života. Nizak nivo energije dovodi nas do toga da nemamo volju da bilo šta uradimo, što je plodno tle za razvoj negativnih emocija zbog kojih se kasnije osećamo još gore.
Ako se suočavate sa ovim problemom, prvi korak je da identifikujete „krivca“, a potom i da promenite loše navike. Imajte u vidu da promena navika nije lak zadatak i da zahteva vreme. Budite nežni prema sebi na tom putu i ne zaboravite da slavite male pobede. Ukoliko ne možete sami da rešite ovu situaciju, potražite pomoć psihologa.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @scandimuses
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top