Suočavate se sa naslednim opadanjem kose? Dr Elena Arsova tvrdi da je rešenje u primeni matičnih ćelija

Do pre desetak godina gubitak kose smatrao se nerešivim problemom, posebno kada je u pitanju nasledno opadanje koje se sve češće javlja kako kod muškaraca tako i kod žena. Srećom, medicina je poslednjih decenija rapidno napredovala, a sa razvojem regenerativne medicine, mnogi do skoro nerešivi problemi sada se uspešno leče. I da, opadanje kose jedan je od njih.
Naime, regenerativna medicina je nova interdisciplinarna grana čiji je fokus na popravljanju, zameni i regeneraciji oštečenih ćelija, tkiva i organa sa ciljem da se koriguje njihova poremećena funkcija koja je nastala kao rezultat naslednih anomalija, oboljenja, trauma ili starenje. U tu svrhu koristi kombinaciju nekoliko tehnologija koje nadmašuju transplantaciju. U metode regenerativne medicine ubraja se upotreba genske terapije, inžinjering tkiva, reprogramiranje ćelija i primena matičnih ćelija.
Upravo ova poslednja metoda – primena matičnih ćelija, sve češće se u poslednje vreme koristi za reaktivaciju i regeneraciju korena dlake, a više o tome otkrila nam je Dr Elena Arsova, triholog iz Hair Clinic Beograd.

Dr Elena Arsova, triholog

UPOZNAJTE NAŠU SAGOVRNICU
Dr Elena Arsova je doktor trihologije koja se svojim inovativnim metodama i rezultatima istakla kao jedan od vodećih svetskih stručnjaka u toj oblasti. Prva je u Evropi počela da primenjuje mezoniti za stimulacju rasta kose, a izvandredne rezultate koje je postigla kod pacijenata prezentovala je na kongresima u organizaciji World Trichology Society i Eastern Europe Hair Research Society u maju 2021. i na World Congress of Trichoscopy u septembru 2021, nakon čega je – usled velikog interesovanja trihologa, izradila platformu sa edukativnim programima za primenu mezoniti u trihologiji (pdoscalpthreading.com).
Njen najnoviji tretman – primena matičnih ćelija iz zdravih folikula dlake, izazvao je novi talas interesovanja kako u naučnoj zajednici tako i među pacijentima, a svoja iskustva uskoro će podeliti na kongresu European Hair Research Society u Španiju i na svetskom kongresu trihologije u SAD, u organizaciji World Trichology Society.
Dr Arsova je vlasnica trihološke klinike Hair Clinic Beograd, jedan je od osnivača istraživačkog društva za kosu Eastern Europe and Asia Hair Research Society, a član je udruženja European Hair Research Society, World Trichology Society, International Trichoscopy Society, Ukrainian Hair Research Society i Sesiam.

NA KOJI NAČIN MATIČNE ĆELIJE MOGU DA LEČE NASLEDNO OPADANJE KOSE?
– Za početak moram da kažem da je tretman matičnim ćelijama moj novi omiljeni tretman jer smatram da je budućnost u lečenju opadanja kose upravo u regenerativnoj medicini, koja nam u osnovi omogućava da popravimo ili obnovimo ostećeno tkivo i ćelije.
Naime, u folikulima postoji jezgo matičnih ćelija koje obnavljaju dlaku sa svakim ciklusom rasta. Kad jedna dlaka opadne, matične ćelije formiraju novu identičnu dlaku. Kod naslednog gubitka kose, deo matične ćelije propada, a ostatak ne može samostalno da obavi svoju funkciju jer ne dobija adekvatnu signalizaciju. Ovaj podatak nam ukazuje da je nasledni gubitak kose reverzibilan, što znači da kompletno može da se popravi, iako smo do skoro svi verovali da je to nemoguće. Naime, ako tim oštećenim matičnim ćelijama obezbedimo pozitivne signale, one će ponovo moći da obavljaju svoju funkciju, odnosno kosa će ponovo početi da raste.
KAKO IZGLEDA TRETMAN MATIČNIM ĆELIJAMA?
– U ovu svrhu koriste se matične ćelije iz zdrave folikule dlake koje se nalaze u zadnjem delu glave i koje nisu afektirane opadanjem. Dakle, tretman se sastoji od vađenja zdravih folikula iz potiljačnog dela glave, pomoću finih instrumenata. Nakon vađenja, folikuli se obrađuju specijalnom tehnikom koja omogućava odvajanje matičnih ćelija. U sledećem koraku, matične ćelije se obrađuju da bi se dobio rastvor. Potom se rastvor zdravih matičnih ćelija tehnikom mezoterapije injektira u zone u kojima je došlo do proređivanja kose. Zdrave matične ćelije stimulišu oštećene i nefunkcionalne ćelije oslabljenog korena što rezultira formiranjem novih dlaka.
DA LI NA OVAJ NAČIN MOŽEMO POTPUNO DA REŠIMO PROBLEM NASLEDNOG OPADANJA KOSE?
– Da bi problem bio u potpunosti rešen potrebno je najpre uraditi tretman mezonitima, a potom i tretman matičnim ćelijama, a kombinacija ova dva tretmana, ukoliko se urade na vreme, omogućava kompletan povratak izgubljene kose.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Petar Đorđević, Promo

Podeli

Scroll to Top