Zapečena ovsena kaša je savršen nedeljni doručak

U poslednjih nekoliko godina ovsena kaša jedan je od najčešćih predloga za zadrav doručak koji će vam preporučiti govoto svaki nutricionista, fitnes instruktor ili food bloger posvećen zdravoj ishrani. To je i logično ako imamo u vidu da je ovas žitarica koja sadrži najveći procenat proteina – oko 17g proteina na 100g ovsa, a odličan je izvor i amino-kiselina, brojnih vitamina i minerala. Osim toga, ovi obroci se lako i brzo pripremaju i, što je možda i najvažnije, dugo drže sitost jer ovas spada u grupu složenih ugljenih hidrata pa je telu potrebno više vremena za njegovo varenje.
Nedavno smo vam pisali o tome zbog čega je dobro započeti dan ovsenom kašom, a sa vama smo podelili i neke od naših omiljenih recepata. Međutim, ovog puta donosimo vam recept za zapečenu ovsenu kašu koja je poslednjih meseci postala jedan od najpopularnijih doručaka na društvenim mrežama. S obzirom na to da je nedelja i da svi želimo da razmazimo svoja nepca, sa vama delimo recept za zapečenu kašu sa čokoladom, jabukama i karamelom.

Sastojci:
360 gr ovsenih pahuljica
1/2 kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike braon šećera
350 ml mleka
75 gr putera
1 kašičica cimeta
1 kašičica ekstrakta vanile
100 gr crne čokolade
1 veća ili dve manje jabuke
orasi po ukusu
toping od karamele (možete ga napraviti i sami od šećera i slatke pavlake)

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. U veću posudu sipajte sve sastojke, osim jabuka, oraha, čokolade i topinga od karamele, i dobro izmešajte. Čokoladu sitno naseckajte nožem i dodajte na kraju. Smesu stavite u kalup za pečenje i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni (ako je smesa suviše gusta možete dodati još malo mleka). Isecite jabuke na tanke sjasove i poređajte ih preko pečene kaše pa dodajte orahe i toping od karamele.
Toping od karapele možete napraviti od 200 gr šećera i 200 ml slatke pavlake. Stavite šećer u šerpu i sačekajte da se karamelizuje, a zatim dodajte pavlaku koja je bila na sobnoj temperaturi i uz neprestano mešanje sačekajte da se šećer otopi u pavlaci i ponovo karamelizuje.

Tekst: INJournal magazin
Foto: @halfbakedharvest

Podeli

Scroll to Top