Ovih pet mesta u blizini Beograda nude sve što vam je potrebno za kratak beg iz grada

Imamo pet odličnih predloga za beg iz grada tokom predstojećeg vikenda

Iako kiša koja pada čitav dan ne deluje obećavajuće, činjenica je da je pred nama još jedan tropski vikend kada ćemo svi želeti da pobegnemo iz grada. Mada je potreba za kratkim begom od svakodnevnog života uvek prisutna, odlazak iz grada posebno nam prija tokom najtoplijeg doba godine kada nikom nije potrebno da dragocene slobodne dane provodi na vrelom asfaltu. Srećom, na manje od sat vremena vožnje od Beograda postoji niz mesta koja nude sve što nam je potrebno za savršen vikend – dobru hranu, prijatnu atmosferu i mirno okruženje.
U nastavku vam otkrivamo naše omiljene lokacije.

KAFETERIJA VIKEND
(Krčedin)

Na pola puta između Beograda i Novog Sada, u malom mestu Krčedin, nalazi se šarmantna kafeterija „Vikend“. Mesto jedinstvenog koncepta spaja urbani stil života sa autentičnim ambijentom tradicionalne porodične sremačke kuće. Pored odlične kafe, kraft piva i prirodnih sokova, u ovoj kafeteriji služe se i burgeri, domaće pite i granola, a naša preporuka je da nikako ne preskočite domaće štrudle sa makom i orasima. Radno vreme „Vikend“ kafeterije je subotom i nedeljom od 9 do 21h, a ukoliko se odlučite za ručak ili večeru, biće vam potrebna rezervacija.

KABINET PIVARA
(Kosmaj)

Kabinet piva poznata su širom Srbije, ali da li znate da se u sklopu same pivare na obrnocima Kosmaja nalaze restoran i livada za piknik? Pivara se nalazi u selu Nemenikuće, udaljenom nešto više od pola sata vožnje od Beograda, a radi samo petkom, subotom i nedeljom. Ovde možete posetiti „Kabinet Lounge“ restoran koji nudi odličan izbor sporo kuvanih jela, ali ako volite nešto opuštenija druženja, smestite se na prostranu livadu gde vas takođe čeka odličan izbor jela i pića po samouslužnom principu. Postavljeni suncobrani pružaju hladovinu, a predivan pogled nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Bez obzira na to koju ćete opciju izabrati, rezervacija mesta je neophodna, često i nekoliko nedelja unapred, naročito za restoran.

VINARIJA EDEN
(Aranđelovac)

Ako ste ljubitelj vina i želite ručak u prirodi nadomak Beograda, vinarija „Eden“ je pun pogodak. Nalazi u blizini Aranđelovca, u mestu Ranilović, na samo sat vremena vožnje od Beograda. Smešten između Kosmaja i Bukulje, vinograd se prostire na površini od sedam hektara, na nadmorskoj visini od oko 250 metara, gde vlada specifična ruža vetrova. Osim u predivnom pogledu i vinima, važan adut „Eden“ vinarije je i vrhunska hrana. Salon za degustaciju radi sredom, četvrtkom i petkom od 11 do 16, a vikendom od 11 do 19h. Degustacija vina se sastoji od tri menija, a svaki uključuje i obilazak vinarije.

ZORNIĆA KUĆA
(Baćevac)

Na samo 30 km od centra Beograda nalazi se pravi raj na zemlji i savršeno mesto za beg iz grada. Smeštena u selu Baćevac, „Zornića kuća“ prostire se na tri i po hektara idiličnog šumadijskog krajolika. Okružena je predivnim pejzažima, Kosmajem sa jedne i Lipovačkom šumom sa druge strane. Unutar kompleksa nalazi se mini zoo vrt sa domaćim životinjama, a imate mogućnost i da se oprobate u jahanju. Restoran je izgrađen u etno stilu i nudi tradicionalnu domaću kuhinju. Otvoren je četvrtkom i petkom od 11 o 20h, a vikendom od 9 do 21h.
U sklopu kompleksa nalazi se i „Štala barˮ, koji funkcioniše po principu samoposluživanja. Odaberite ćilim, smestite se na livadu i uživajte u hrani, osvežavajućim napicima, zvucima prirode i prelepom zalasku sunca. „Štala barˮ je otvoren samo vikendom i, za raziku od restorana, za njega vam nije potrebna rezervacija.
Kompleks pruža i uslugu prenoćišta za one koji žele da produže svoj boravak, ali i moderan kamp koji se prostire na oko pola hektara.

VINARIJA DEURIĆ
(Mala Remeta)

Smeštena u mestu Mala Remeta nadomak Novog Sada, ova vinarija ima podrum koji se nalazi osam metara ispod zemlje i nudi 12 etiketa vina, a tu je i odličan restoran. Predivna bašta sa pogledom na obronke Fruške gore i restoran unutar vinarije odišu prijatnom atmosferom, a vinske ture i degustacije su takođe deo ponude. Radno vreme restorana je od 11 do 20h radnim danima, a vikendom od 11 do 22h. Ukoliko se odlučite samo za degustaciju vina, vinarija Deurić ima dve ponude: estate – degustaciju tri etikete i veliku degustaciju šest etiketa. Naša preporuka je da obavezno probate i njihov prirodni sok od jabuka, koji se pravi bez dodatka vode i šećera.
Uz sve to, vinarija Deurić ovog leta u svojoj ponudi ima i bioskop na otvorenom za koji je broj mesta ograničen, pa je rezervacija neophodna.

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @vikendkrcedin
Foto: Instagram (@vikendkrcedin, @kabinetbrewery, @vinarijaeden, @zornicakuca i @vinarijadeuric)

Podeli

Scroll to Top