Influenserka Tijana Milovanović, poznatija kao Markiza Living, podelila je sa nama recepte za svoje omiljene praznične poslastice

Ako su vam potrebne ideje za praznične poslastice, influenserka Tijana Milovanović ima tri super predloga

Praznična euforija uveliko se uselila u naše domove, a kako je do dočeka Nove godine ostalo još svega nekoliko dana, verujemo da ste već počeli da razmišljate o pripremi praznične trpeze. Ukusna hrana neizostavan je deo okupljanja sa porodicom i prijateljima, koja su rezervisana za poslednje dane decembra i početak januara jer neodoljivi mirisi dodatno zagrevaju atmosferu. Zato smo odlučili da recepte za novogodišnju trpezu potražimo od Tijane Milovanović, koja stoji iza Instagram profila Markiza Living, a koja je već dugo jedna od naših omiljenih food influenserki. Ona je sa nama podelila svoja tri omiljena recepta za praznične poslastice koji vas čekaju u nastavku.

MEDENE KOCKE

Medene kocke su preukusan starinski recept koji je nepravedno zaboravljen, a savršen je za ove hladne zimske dane. Priprema je brza i jednostavna, a mere su iskazane u šoljama kao što se to nekada radilo. Savršena poslastica za sve koji vole ukus kajsija, cimeta i čokolade.

SASTOJCI:
⁃ 2 jaja
⁃ 1 čaša (od jogurta) šećera
⁃ 1 čaša ulja
⁃ 1 čaša jogurta
⁃ 1/2 čaše kakao praha
⁃ 2,5 čaše brašna
⁃ 1/2 kesice praška za pecivo
⁃ 1 kašičica cimeta
⁃ 1/2 tegle džema od kajsija
⁃ 150 gr čokolade
⁃ 80ml slatke pavlake

PRIPREMA: Dobro umutite jaja sa šecerom, zatim dodajte sve sastojke osim brašna. Kada se sve to spoji, polako dodajte brašno i mešajte. Potom, polovinu smese stavite u pleh, koji je prethodno namazan puterom, i pecite 15 min na 200 stepeni. Na toplu koru premažite džem, zatim rasporedite preostalu polovinu smese i ponovite postupak pečenja. Kada izvadite iz rerne odmah prelijte čokoladom koju ste otopili sa slatkom pavlakom. Ostavite preko noci (ne stavljajte u frižider) i uživajte u ovom mekanom i sočnom dezertu koji podseća na medena srca i saher tortu.

BROWNIE CHEESECAKE

Kada su vam omiljene poslastice brownie i cheesecake, kao meni, onda dođete na ideju da oba spojite u jedan recept. Idealan spoj kremastog cheesecakea i bogatog čokoladnog browniea. Brz i jednostavan za pripremu, ovaj kolač je savršena poslastica za ljubitelje jakih, čokoladnih zalogaja. Za vikend uživanje ili poseban trenutak!

SASTOJCI ZA BROWNIE KORU:
200g otopljene čokolade
⁃ 150g otopljenog putera
⁃ 200g šecera
⁃ 2 jaja
⁃ 100g brašna
SASTOJCI ZA KREM:
⁃ 250g nutele
⁃ 2-3 kašike džema od jagoda
SASTOJCI ZA CHEESECAKE NADEV:
⁃ 400g krem sira
⁃ 50g kristal šećera
⁃ 100ml slatke pavlake
⁃ 16 polovina Ferrero Rosher kuglica (8 komada)

PRIPREMA: Pomešajte sastojke za brownie i umutite ih ručno. Pola smese prebacite u četvrtasti pleh (20cm x 20cm) sa pek papirom.
Na drugom papiru oblikuite nutelu u veličini pleha i zaledite pola sata. Zaleđenu nutelu stavite preko smese za brownie i nakon toga prelite ostatkom brownie smese. Poređajte Ferrero Rosher kuglice.
Pomešajte sastojke za cheesecake deo i rasporedite preko brownie smese. Dodajte džem. Pecite 35 min na 180 stepeni. Ostavite da se potpuno prohladi i ostavite u frizideru preko noći.

KIFLICE SA KREMOM

Otkrivam vam sve svoje tajne trikove za dobro testo za kiflice. Garantujem da će vam kiflice ispasti savršeno mekane, kao bakine nekada. Idealne za popodnevnu kafu ili za druženje sa porodicom.

SASTOJCI:
⁃ 200ml mleka
⁃ 150ml vode
⁃ 100ml ulja
⁃ 1 kesica suvog kvasca
⁃ 700g brašna
⁃ 200g krema
⁃ 50g putera

PRIPREMA: Umešajte sastojke ručno i ostavite testo da naraste sat vremena. Premesite ga i podelite u male jufke. Rastanjite svaku jufku, sa jedne strane stavite kašiku krema, a sa druge napravite nožem nekoliko linija. Premažite otopljenim puterom. Zamotajte i pecite 25 min na 200 stepeni.
Kod kiflica je trik da se testo ručno zamesi, bez miksera i da se ostavi sat vremena da naraste. Zatim ga premesiti na brašnu, ali metodom ‘od kraja ka srediti’ bez korišćenja dlana za stisak, jer bi u tom slucaju aktivirali gluten i testo bi se vraćalo kad pokušate da ga rastanjite, tj. postaje teško za rad. Podelite jufke, nakon toga dva tri pokreta oklagijom i testo je toliko mekano pod rukom i dalje raste jer kvasac i dalje bubri. Ovakvo dobijeno testo može, a i ne mora, proći još jedan proces fermentacije, ja sam u ovom slučaju odmah pekla kako bi oblik ostao što jasniji, u suprotnom bi se smanjilo rastojanje između sečenih linija i kiflice bi bile deblje.

Tekst: Kristina Blagojević
Foto: Markiza Living

Podeli

Scroll to Top