Kako da prepoznate i pobedite zimski bluz

Ušli smo u onaj period u godini kada je praznična euforija završena, uveliko smo se vratili svakodnevnoj rutini i polako nas obuzima zimski bluz. Konstantna pospanost, pad energije i loše raspoloženje česta su pojava nakon praznika, a ako se i vi suočavate s ovim simptomima, znajte da niste sami. Zimski bluz, odnosno sezonski afektivni poremećaj, odavno je u nauci prepoznat kao tip depresije koji se u ovom perodu godine javlja kod mentalno zdravih ljudi. Nastaje zbog povećanja lučenja melatonina (hormona koji reguliše san) i smanjenog lučenja serotonina (regulatora raspoloženja). Zbog mračnih zimskih jutara tokom kojih organizam nema okidač za lučenje ovih hormona, remeti se uobičajeni ritam budnosti i spavanja. Nedostatak sunčeve svetlosti dovodi i do nedostatka vitamina D što, između ostalog, može prouzrokovati simptome depresije. Postoji nekoliko načina da suzbijete zimsku depresiju, zato nastavite da skrolujete.

SVAKODNEVNE ŠETNJE

Glavni uzrok zimskog bluza jeste smanjeno izlaganje dnevnoj svetlosti, pa je kratak period dana kada je moguće provesti vreme na suncu i svežem vazduhu najbolji lek za ovu pojavu. Zato ne propustite da makar 15-ak minuta dnevno izdvojite za šetnju, razume se pre nego što padne mrak. Najbolja opcija je odlazak do obližnjeg parka jer svi dobro znamo da vreme provedeno u prirodi opušta naš nervni sistem i popravlja raspoloženje.

DODATNA FIZIČKA AKTIVNOST

Kada vežbamo naše telo oslobađa čitav niz neurohemikalija, uključujući i serotonin i dopamin, a prema rezultatima istraživanja Univerziteta u Vermontu, dvadesetominutni trening dovoljan je da narednih 12 sati budete dobro raspoloženi. Zato izaberite bilo koju vrstu aktivnosti u kojoj uživate i praktikujte je što je češće moguće. Ako ne volite da trčite, idite na plivanje, ako vam je to dosadno, radite jogu. Opcija je zaista mnogo.

JEDITE HRANU BOGATU VITAMINOM D

Kao što smo već rekli, zbog nedostatka sunčeve svetlosti najveći broj ljudi tokom zime ima deficit ovog vitamina, što takođe može prouzrokovati pad energije i bezvoljno stanje. Namirnice koje sadrže najveći procenat ovog vitamina su riba, jaja, sojino mleko, goveđa jetra i punomasni mlečni proizvodi, a dobro rešenje mogu biti i suplementi.

NE IZBEGAVAJTE DRUGE LJUDE

Socijalizacija je takođe jedan od ključnih koraka kada želite da pobedite zimski bluz. Zato provodite što više vremena s partnerom, prijateljima i članovima porodice, odnosno s ljudima čija vam energija prija i koji vas uvek oraspolože.

NAPRAVITE TOPLU KUPKU

Svi znamo koliko topla kupka deluje okrepljujuće na telo i um, pa nema razloga da je sebi bar jednom nedeljno ne priuštite. Pustite muziku, zapalite sveću u koju ćete staviti eterično ulje eukaliptusa, lavande, bora, jasmina ili vanile, i zaronite u svoju omiljnu kupku. Za potpuni ugođaj skuvajte sebi čaj ili se odmorite uz bilo koji drugi topli napitak. To vreme iskoristite za potpuno opuštanje i svojevrsnu meditaciju. Potrudite se da uživate u datom trenutku, bez misli o bilo čemu drugom. Posle svega 15-ak minuta osećaćete se kao novi.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @matildadjerf
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top