Ekipa kultnog dorćolskog restorana Istok, ovog vikenda otvara novi lokal simboličnog naziva ISTOK NOT ISTOK koji donosi prepoznatljive ukuse na malo drugačiji način
Odavno smo naučili da beogradska gastro scena nikad ne spava, a ovog vikenda naša prestonica postaće bogatija za još jednu uzbudljivu gastro destinaciju. Restoran ISTOK NOT ISTOK otvara se 6. decembra u Savamali i time donosi nastavak priče tima koji stoji iza dorćolskog Istoka – jednog od dva beogradska restorana koji su se našli u Michelin Bib Gourmand selekciji i Istok Outposta sa Palilulske pijace. Ovo je njihov novi prostor – veći, življi i prilagođen načinu na koji Beograd danas jede i izlazi.
ISTOČNJAČKI UKUSI NA MALO DRUGAČIJI NAČIN
Kuhinja ostaje u okviru istočnih ukusa po kojima je ISTOK prepoznat, ali sada ima drugačiji fokus. U jelima se jasno vidi način na koji Nami Milivojević razmišlja o ukusu, teksturi i ritmu tanjira. Thai, Viet i Korean elementi su deo njenog kulinarskog jezika koji je kroz godine postao vrlo čitljiv i publika ga lako prepoznaje.
Meni donosi nova jela i potpuno nove forme: Pla Goong, Salmon Nam Jim Talay koji će se služiti sa sosom po recepturi Namine mame, Kimchi Sarma kao neočekivani most između Balkana i Koreje, kao i K-Town pasta sa gochujang puterom i parmezanom. Tu su i jela za deljenje: Shrimp skewers sa tostiranim kokosom, Kaprao arancini, Bao buns (patka + chimichurri), kao i čitav deo menija posvećen “deep cuts” selekciji, poput Five-spice duck confita sa tamarindom i crvenim kupusom.
Za kraj, tu su deserti poput Sticky rice crème brûlée sa mango sorbeom i Bua Loy knedlica u kokosovom mleku.
ISTOČNJAČKA FILOZOFIJA NASTAVLJA SE U BARU
Koktel karta, kreirana u saradnji sa legendarnim barom Lenja Buba, zasniva se na istočnjačkim ukusima koji su deo identiteta ISTOK NOT ISTOK-a. Shochu i yuzu daju osnovu koktelima poput Saigon Mule ili Wandering Star, dok je sake ravnopravan deo baze u više pića. Inspiracija Vijetnamom, Japanom i Korejom dolazi kroz sastojke kao što su lychee, kokos i kimchi sok u Bloody Kimchi koktelu. Na karti su i Jello Shots, u dve kombinacije.
Prostor u koji ulaze ima svoju istoriju. U ovoj kući su godinama bili smešteni neki od najprepoznatljivijih barova i klubova beogradskog noćnog života. Poslednjih godina bio je prazan, ali sada dobija novu funkciju. Kada smo već kod nostalgije, oni koji pamte žurke sa broda 20/44, posebno Disco not Disco, znaće da nije slučajno što je upravo 20/44 danas naš komšija u istom prostoru.
Enterijer je potpuno obnovljen, sveden, taman i tih u detaljima. Linije su čiste, materijali topli, a atmosfera dovoljno fleksibilna da funkcioniše kao mesto za večeru, aperitiv ili zagrevanje za večernji izlazak.
Tekst: INJournal magazin
Foto: PR




