Sedam self care navika koje bi trebalo da steknete do 30. rođendana

Brz životni tempo i pretrpani rasporedi doveli su do toga da nam je sve teže da pronađemo vreme za sebe, kao i za stvaranje zdravih navika koje će biti održive na duže staze. Osim nedostatka vremena, na tom putu česta su prepreka i nerealni ciljevi koje postavljamo, pa od svojih malih rituala jako brzo odustajemo. Stručnjaci se slažu da su 20-te godine najbolji perod za stvaranje self care navika koje će itekako uticati na kvalitet vašeg života u kasnijim godinama. Dobra vest je da ne morate da postanete fitnes guru ili stručnjak za ishranu da biste živeli svoj najbolji život. Sve što treba da uradite jeste da razvijete sledećih sedam navika.

VODITE RAČUNA O SVOM MENTALNOM ZDRAVLJU
Verujemo da ne moramo da vam pričamo o tome koliko je mentalno zdravlje važno, pa bi u skladu sa tim trebalo da na vreme počnete da brinete o njemu. Svedoci smo toga da su depresija, anksioznost ili burnout sve češće pojave u savremenom svetu, a razgovori sa psihologom nekoliko puta godišnje jedini su siguran način da ih izbegnete.

REDOVNI GODIŠNJI PREGLEDI
Znamo da većina ljudi odlazi kod lekara onda kada im je zaista potrebna pomoć. Ali to nije dovoljno. Redovni godišnji pregledi možda su i najvažnija self care navika koju bi trebalo da usvojite do 30. rođendana. Zapamtite, imate samo jedno telo.

NOSITE SPF SVAKI DAN
O važnosti SPF krema pisali smo vam mnogo puta, ali uvek volimo da naglasimo koliko je ovo bitan deo skin care rutine. Kremu sa UV filterima trebalo bi da nanosite svakog dana na svaki deo kože koji je izložen suncu, čak i zimi. Zato nikada ne predkačite vrat, grudi i ruke. I zapamtite, SPF kreme neće samo sprečiti da vaša koža ostari pre vremena već i preventivno deluju na pojavu raka kože.

BUDITE FIZIČKI AKTIVNI
Ne morate biti profesionalni sportista, ali bi trebalo da uložite malo truda jer je očuvanje mišićno-skeletnog sistema od suštinskog značaja ako želite da usporite starenje i da sačuvate zdravlje mozga. Pritom vam redovna rekreacija ne pomaže samo da budemo fizički spremni već i da provedete život u boljem raspoloženju.
Da biste imali koristi od vežbanja, trebalo bi da trenirate najmanje 150 minuta nedeljno. Predlažemo da pronađete sport koji vam odgovara jer je ovde najbitnija doslednost.

DAJTE PREDNOST ZDRAVOJ HRANI
Do 30. rođendana svakako bi trebalo da razvijete i svest o tome šta unosite u svoje telo. Ne dozvolite da zbog previše obaveza ili stresnh perioda poremetite ishranu.
Izbegavajte namirnice koje sadrže visok procenat šećera ili masti i kontrolišite veličinu porcija. Takođe, birajte složene ugljene hidrate i žitarice celog zrna i pobrinite se da svaki vaš obrok sadrži proteine.

OGRANIČITE VREME KOJE PROVODITE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Nije tajna da svi volimo društvene mreže, ali aplikacije kao što su Instagram i Tik Tok mogu da budu prilično toksične. Filteri i prikazivanje samo savršeno uređene verzije života neretko dovode do toga da se osećate loše kada pogledate svoju realnost. Zato bi prvenstveno trebalo da razvijete svest o tome da ono što gledate na društvenim mrežama nije realna slika, ali i da ograničite njihovu upotrebu. Nemojte započinjati niti završavati dan uz ove aplikacije, a bilo bi idealno i kada bi na svakih nekoliko meseci napravili pauzu, odnosno takozvani social media detox u trajanju od nekoliko dana.

PRIUŠTITE SEBI KVALITETAN SAN
Statistički podaci govore da čak trećina savremene populacije ima poteškoće da zaspi ili se često budi tokom noći, a to se uglavnom dešava  zbog uticaja plavog svetla koje emituju kompjuteri i telefoni (što je razlog više da ne završavate svoj dan sadržajima sa društvenih mreža). Kako nesanica ostavlja veliki broj posledica na imuni, nervni, endokrini, kardiovaskularni i probavni sistem trebalo bi da se pobrinete da svake noći priuštite sebi 7-8 sati kvalitetnog sna.

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @emilisindlev
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top