Donosimo vam recepte za ukusne poslastice koje ne sadrže šećer
Kada želimo da se oslobodimo viška kilograma obično se prvo odreknemo slatkiša, što je i logično ako imamo u vidu da imaju najviše kalorija i gotovo ni malo nutritijenata koji su potrebni našem organizmu. Međutim, osim što nije uvek lako izbaciti šećer iz jelovnika, često nam se dešava da nekoliko dana ne jedemo svoju omiljenu poslasticu, a onda nam motivacija opadne i sve nadoknadimo. Da nam se to ne bi dešavalo, poslednjih godina gastro stručnjaci osmislili su niz recepata za sirove torte i kolače, koji ne sadrži šećer, a slatke su i uz to se prave od zdravih namirnica.
Ukoliko spadate u grupu ljudi koja se teško odriče od slatkiša, sirove poslastice odlična su alternativa bez obzira na to da li želite da smršate ili da samo unapredite svoje zdravlje i navike u ishrani. Naravno, i sa ovim poslasticama treba biti umeren, jer to što ne sadrže industrijske šećere ne znači da ne sadrže šećere niti da su niskokalorične. Njihova glavna prednost u odnosu na tradicionalne slatkiše je to što su prepune hranljivih sastojaka koji će vam dati energiju. U nastavku vam donosimo naše omiljene recepte.
SIROVI OREO
Sastojci:
Fil:
100g šolja kokosovog putera
1/4 kafene kašike ekstrakta vanile
stevia po ukusu
Kolačići:
150g šolje sirovih badema ili oraha
6-7 urmi bez koštica (potopite ih u toploj vodi na oko 10 minuta, a potom ocedite)
3 supene kašike rastopljenog kokosovog ulja
1 supena kašika javorovog sirupa
1/3 šolje kakaa
prstohvat soli
Priprema: Stavite u blender kokosov puter, ekstrakt vanile i steviju pa umutite dok ne dobijete kremastu smesu. Potom u blender stavite orašaste plodove i dobro ih usitnite. Dodajte urme, koje ste prethodno potopili, kokosovo ulje, javorov sirup, kakao i so i ponovo mutite dok se sve dobro ne sjedini. Potrebno je da smesa bude kompaktna.
Prekrite radnu površinu papirom za pečenje i stavite testo na sredinu. Rukama formirajte disk debljine oko 2 cm, pa ga prekrijte papirom za pečenje, a onda oklagijom razvucite testo tako da dobijete pravougaonik debljine oko 0,5 cm. Uklonite gornji sloj papira pa pomoću čaše isecite kolačiće (trebalo bi da dobijete oko 70 komada). Na jednu polovinu kolačića stavite po kašičicu fila od kokosa. Ostavite ih na nekoliko minita u frižideru da se prohlade, a onda ih preklopite drugom polovinom kolačića, lagano pritiskajući da bi se zalepili za fil.
Sirovi oreo čuvajte u frižideru jer može da se rastopi kada je duže od 30 minuta na sobnoj temperaturi. Rok trajanja ovog kolača je nedelju dana ukoliko ga čuvate u frižideru, odnosno mesec dana ako ga čuvate u zamrzivaču.
BROWNIES OD ČOKOLADE
Sastojci:
Ganaš:
60ml bademovog mleka
175g sirove crne čokolade
2 supene kašike rastopljenog kokosovog ulja
stevia po ukusu
prstohvat soli
Podloga:
150g oraha
100g sirovih badema
500g urmi bez koštica (potopite ih u toploj vodi na 10-ak minuta, a zatim iscedite)
125g šolje kakaa
prstohvat soli
Priprema: Stavite u blender 100g oraha i bademe i dobro ih sameljite. Dodajte kakao, so i mutite još kratko kako bi se dobro sjedinili. Potom dodajte urme, koje ste prethodno potopili, i mutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Izdvadite testo iz blendera i dodajte 50g iseckanih oraha. Promešajte kako bi se sastojci sjedinili. Obložite pravougaoni kalup papirom za pečenje, pa ravnomerno rasporedite testo. Stavite kalup u frižider da se prohladi.
Za pripremu ganaša najpre u mikrotalasnoj pećnici ugrejte bademovo mleko (oko 45 sekundi). Stavite čokoladu u toplo mleko da se rastopi. Dodajte so, rastopljeno kokosovo ulje i steviju, pa sve dobro umutite mikserom. Prelijte ganaž preko kolača, odložite u frižider na 10-ak minuta pa isecite na 12 jednakih delova. Ovako pripremljen brownies možete čuvati 3-4 dana na sobnoj temperaturi ili mesec dana u frižideru.
CHEESECAKE SA MATCHOM
Sastojci:
Fil:
150g šolje sirovog indijskog oraha (potopite ih preko noći u hladnoj vodi ili u vreloj vodi jedan sat)
1 kafena kašika ekstrakta vanile (opciono)
sok od jednog većeg limuna (oko 70ml)
120ml kokosovog mleka
3 kašike rastopljenog kokosovog ulja
120ml javorovog sirupa
prstohvat soli
2 kafene kašike matcha praha
Kora:
2o0g urmi bez koštica
150g oraha
prstohvat soli
Priprema: Ocedite prethodno potopljen indijski orah, pa ga zajedno sa urmama stavite u blender i mutite dok se sastojci dobro ne usitne, a smesa ne postane kompaktna. Ostavite sa strane, a u blenderu potom usitnite orahe zajedno sa solju. Dodajte orahe testu od urmi i indijskog oraha i dobro promešajte. Ako je smesa previše suva dodajte još koju usitnjenu urmu, a ako je previše mokra stavite još malo samlevenih oraha.
Kalup za torte obložite papirom za pečenje, pa dobro utisnite testo na dno.
Sve sastojke za fil, osim matcha praha, stavite u blender i mutite dok ne dobijete kremastu i glatku smesu. Ako je potrebno dodajte još malo kokosovog mleka. Stavite 2/3 fila preko kore, a u preostalu trećinu dodajte matcha prah i dobro promešajte, pa stavite preko torte. Kašikom lagano umešajte oba fila. Prekrijte tortu prijanjajućom folijom i stavite je da se hladi oko 3-4 sati. Izvadite tortu iz zamrzivača 20-ak minuta pre serviranja kako biste mogli da je isečete. Rok trajanja ove torte je tri dana ako je čuvate u frižideru i mesec dana ukoliko je čuvate u hladnjaku.
Tekst: INJournal magazin
Recepti i fotografije: @minimalistbaker