Tri stvari koje konstantno radite sebi a ruše vam samopouzdanje

Samopouzdanje je česta tema u savremenom svetu, što je i logično ako imamo u vidu da ova osobina ima krucijalan uticaj na naš privatni i poslovni život, odnose sa ljudima, uspehe i postignuća. Kao što sama reč kaže, samopouzdanje je sposobnost da se pouzdamo u sebe i sopstvene kvalitete i vrednosti koja nam pomaže da se uspešno suočavamo sa svakodnevnim izazovima koje život postavlja pred nas. Osobe koje ga poseduju ne plaše se tuđeg mišljenja, javnog nastupa, kritike od strane drugih, osude, ne strahuju da će biti ponižene ili odbačene. Usled toga, osećaju se ispunjeno, spokojno, celovito, ne teže fasciniranju druge ljude i nisu u konfliktu sa sobom. Veruje se da se svaka osoba rađa samopouzdana, ali da tokom odrastanja i socijalizacije gubi deo sebe, svoju autentičnost, a samim tim i samopouzdanje.
Međutim, osim što nam tokom odrastanja naši autoriteti, poput roditelja ili pedagoga, po pravilu nesvesno, ruše samopouzdanje, u zrelom dobu, to često radimo sami sebi a da toga nismo ni svesni. Zato vam u nastavku otkrivamo tri najčešće greške koje pravite na svakodnevnom nivou i tako rušite svoje samopouzdanje.

KONSTANTNO KRITIKUJETE SEBE
Koliko često tokom dana kritikujete sami sebe? Poslušajte svoj unutrašnji glas i razmislite o tome šta sve govorite sami sebi. Da li biste se družili sa osobom koja vam priča takve stvari? Ako vam kažemo da to što izgovarate uglavnom i nisu vaše reči već fraze koje ste ko zna kad, ko zna gde i ko zna od koga čuli, verujemo da će u vama zazvoniti alarm koji će vas upozoriti da bi hitno trebalo da iskorenite ovu lošu naviku. Zato kada sledeći put počnete da kritikujete sebe, osvestite to i prestanite. Recite svom unutrašnjem kritičaru: ako ne možeš da me podržiš, ćuti. Idite i korak dalje i zapitajte se: šta bi osoba koja ima samopouzdanje rekla sebi u ovoj situaciji?, a onda izgovorite sebi te rečenice.

POREDITE SE SA DRUGIMA
Poređenje sa drugim ljudima jedan je od najsigurnijih načina da uništite svoje samopouzdanje. Tim pre što prilikom poređenja uglavnom poredite oblast svog života u kojoj vam trenutno ide loše sa osobom koja u toj oblasti u datom trenutku briljira. Zapamtite da je svako od nas individua za sebe, da ima sopstveni put i nemojte se nikad porediti sa drugima. Osobe koje imaju zdravo samopouzdanje ne rade to jer su svesne da njihova vrednost ne zavisi od uspeha drugih ljudi. Jedina osoba sa kojom bi trebalo da se poredite ste vi sami. Stoga je jedino važno da se svakog dana trudite da budete bolji nego što ste bili juče.

ODLAGANJE OBAVEZA
Prokrastinacija je takođe česta pojava u današnjem svetu, a o ovoj temi nedavno smo razgovarali i sa psihološkinjom Draganom Đokić. Međutim, osim što je konstantno odlaganje obaveza loša navika, ona nam ruši i samopouzdanje. Ako često odlažete da obavite zadatke koje imate, vremenom ćete prestati da se pouzdate u sebe. Uostalom, kako osoba koja ne ispunjava svoje obaveze može da veruje sebi i da sama sebi bude najjači oslonac? Da biste izbegli ovaj scenario, budite realni kada pravite dnevne, nedeljne ili mesečne planove, a onda uradite ono što ste zacrtali. Na taj način, počećete sve više da verujete sebi i da stičete samopouzdanje. Samim tim ćete se drugačije ponašati i istupati a tada će i drugi početi drugačije da gledaju na vas.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@queenofjetlags)

Podeli

Scroll to Top